16 Mayıs 2007

Sicilya

Sicilya veya Akdeniz'in en büyük adası. Hayatımın 2 yılını geçirdiğim güzel Akdeniz adası. Bir çok insan sadece Baba filmlerinden bilir, bu filmlerdeki en önemli yer Corleone'dir. Corleone denilen kasaba, Palermo'nun 50 km güneyinde, diğer Sicilya köylerinden farksızdır. Sicilya dağlıktır, deprem kuşağı hemen kuzeyinden geçtiği için sarsıntılar çok sıradandır. Denize dik yamaçlardan inilir, özellikle Palermo ve Katanya civarındaki plajlar kumlarıyla bilinir. Katanya (ve Etna yanardağı )çevresindeki topraklar çok verimlidir, limon, portakal, domates üretilir, şarapları da son yıllarda hızla önem kazanmaktadır. Kaktüs meyvasından ( fichi d'india) dondurma, tatlı, hatta likör yapılır. Sicilya'lılar, İtalyanız demezler, Sicilya'lıyım derler. Konuştukları dil, özellikle büyük şehirlerde anlaşılabilir, ama küçük köylerde halen Sicilyaca konuşulur.
Sicilya İtalya'dan Messina boğazı ile ayrılır, karşıya feribotlarla geçis yıllardır devam etmektedir. Adanın etrafında volkanik çok fazla ada vardır. Eolie,Ustica, Stromboli, Volcano, Pantellerina adaları turistik oldukları kadar, kaçak göçmenlerin uğrak yeridir. Yazın tekneler dolusu insan bu adalara çıkarak İtalya'dan Avrupa'ya geçebilme hayalleri ile yaşar. Fakat Sicilya'nın vahşi doğası genelde bu hayallere izin vermez. Doğu kıyılarına yakın olan Etna yanardağı ( 3323 m) Avrupa'nın en aktif yanardağı olarak bilinir. Bu çevrede oturan insanlar, bu dağa artık alışmışlar, dağ alevler püskürdüğü zaman bile hayatlarına devam ediyorlar. Bakalım ben bu adayı bir daha ne zaman tekrar görebileceğim ?
gezicini notu. 29 Mayısta gazetelere yansıyan, Afrika'lı göçmenlerin dramını anlatan yazı için buraya tıklayabilirsiniz.

5 yorum:

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Sevgili gezicini,

Ne güzel anlatmışsın Sicilyayı, hep bir İtalyan kasabasında yaşamak istemişimdir, sandaletlerimin dolabimdan hiç kalkmadığı, en kalın kazağımın merserize olduğu...

Sen bu konuda şanslılın 2 yıl geçirmişsin pek imrendim.

Sevgiler,

gezicini dedi ki...

sevgili Papatya,
aynen dediğin gibidir hayat, hep yaz. kışın özellikle güneyde bir kazak yeter insanlara. uzun gece yemekleri yenir, hep beraber, tüm aile. çoluk çocuk giderler restorantlara ve hep elle kolla konuşurlar..
ah, yaz gelince en çok dondurmaları özlüyorum, en çok da 'gelato amarena'yı.
sevgilerimle
gorki

timmy dedi ki...

zevkli paylaşımlarının devamını dilerim.

gezicini dedi ki...

sevgili timmy,
teşekkür ederim..
gorki

Dagny Taggart dedi ki...

Selamlar bir sorum olucakti;
Eylul un son haftasi Sicilya`ya gitmeyi dusunuyoruz. Deniz tatili icin uygun mudur sizce??