4 Temmuz 2007

DikmenVadisi

Çocuktuk o zamanlar. Apartmanımız Ayrancı'da, Reşat Nuri Sokakta idi. Arka bahçemiz dik bir vadiye inerdi. Oyun oynar, koşar, yorulurduk. En çok da kızlı erkekli karışık olarak futbol oynardık. Topumuz illa ki yamaçtan aşağıya doğru gider, arkasından gidecek birini göndermek sorun olurdu. Aşağısı bizim için anlaşılmaz, ulaşılmaz bir yerdi. Aşağıya kadar gecekondular vardı, tam aşağıda da bir dere.
Gel zaman git zaman, biz taşındık, komşular taşındı, herkes biryerlere dağıldı. Ben de uzak kaldım bu bölgeden. Seneler sonra dediler ki Dikmen Vadisi diye bir yer yapılmış, tam da bizim eski apartmanın oralara. Yanından geçtim gittim ama amann bizim bildiğimiz yer işte dedim. Yıllar sonra yine buraya yakın taşındık, ve yürüyüş yapacak yer ararken burası çıktı karşıma. Şimdi güzel yeşil bir vadide yürüyüş yapmak için buraya geliyorum. 5 yıl içerisinde burada akasya ağaçları büyümüş, suni göletler oluşmuş, yürüyüş parkurları yapılmış. Apartmanlar mı dediniz? Yukarı doğru vadi istimlak edilerek hem park yapılıyor, hem de yeni yeni kuleler inşaa ediliyor. Geceleri etraf sessiz, bir cafe, birkaç restaurant ve yürüyüş yapanlara eşlik eden kurbağa sesleri. Bu şehirde böyle bir yeri bulabilmek bile mucize diyor, yürüyoruz...

11 yorum:

cekirdeksizuzum dedi ki...

Evlenmeden önce Dikmen'de oturuyordum. O zamanlar daha sık gidiyordum. Sabahları da yürümek çok keyifli oluyor. Bir keresinde ortadaki yuvarlak platformda aerobik yapanlarla karşılaşmıştım.

gezicini dedi ki...

sevgili cekirdeksizuzum,
ben de artık eşimle burada gece yürüyüşleri yapıyorum. ben çok istiyorum(!) ama o azimli. demek burada aerobik yapanlar da var?
acaba sabahları da mı gitmeli?
sevgiler
gorki

Ayris dedi ki...

Bu günlerde Ankara ile ilgili o kadar çok yazı yayınlandıki bloglarda özlemim bir kat daha arttı ama artık hasretlik bitiyor ve ben yarın Ankarama kavuşuyorum. Dikmen Vadisi senin de dediğin gibi çok güzel bir yerdir.Şehre nefes aldırmak için düşünülmüş güzel bir alan.

gezicini dedi ki...

sevgili ayris,
aslında daha iyi olabilirdi. apartmanlar, bloklar, gökdelenler vadinin her tarafını kapatmış durumda ve çok tehlikeli bence. keşke daha çok yeşil alanımız olsa.
sevgiler
gorki

Lapis lazuli dedi ki...

Bizim evin asagisinda da oyle bir yer vardi, simdilerde portakal cicegi vadisi olmus,ben oranin gecekondu dolu, dere yatagi halini biliyorum, apartmanlar biter, vadi baslardi. Ben Turkiye`deyken cogu yikilmis, projesi cizilmis, baslanmisti, annem soyluyor, taniyamazmisim artik oralari!
Bir Botanik, bir de Seymenler parki kurtarirdi bizi, simdi sehir gobeginde boyle yemyesil vadiler ne guzel olmus gercekten.
Ozlemisim Ankara`yi :(

gezicini dedi ki...

sevgili cano,
evet, portakal çiçeği sokağı tamamen değişti, lüks bir semt oldu. benim bildiğim zamanlarda da gecekondu vardı. Botanik ve Seymenler eski Ankara'dan kalan tek tük yeşil alanlar. şimdi moda dev gibi tuhaf parklar yapmak. (Eryaman,Gölbaşı) küçük yeşil alanlar her köşede olsa da biraz nefes alabilsek.
sevgiler
gorki

Adsız dedi ki...

Ana canım Ankara özledim valla. Teyzem Dikmende oturuyordu 4 senedir Çayyolunda. İlkokulumda istanbulda Okulumda reşat nuriydi. Ne alaka yazdım işte :)

gezicini dedi ki...

sevgili edasuner,
uzaktan bakınca Ankara pek bi güzel gözüküyor canım :-) ben de uzun yıllardır Ayrancı-Çankaya-Oran hattında oturuyorum. kısmet hep bu tarafa imiş...
sevgiler
gorki

Filiz Morkoç dedi ki...

Merhaba Görkem, rüyamda hem eşim hem de ben Ankaradan iş teklifi almışız, oraya yerleşecekmişiz.. Kimse yok orada tanıdık diye düşünürken seni andım rüyamda:) Hayırdır inşallah...

Semazem dedi ki...

Bir kaç yıl önce "çok güzel olmuş, eski hali neydi öyle yahu" diyen birilerinden duyup gitmiştim eski halini hiç bilmeden. Ama ya görünce anamadım ya da bu dediğiniz yeri ben bulamadım :)

Ya da o zamandan sonra keyifli bir yer oldu, ben bir daha uğramadım...

gezicini dedi ki...

sevgili aklımdakiler,
ya neden olmasın? gerçi ben de işimiz sebebiyle İstanbul'a taşınsak diye hayaller kuruyorum:-)
biz buradayız, bekleriz...
sevgiler
gorki

sevgili semazem,
sanıyorum bu park 5 yıllık, yani tahminen aynı yerden bahsediyoruz. ufak bir nokta, parkın birkaç etap yeri var. yani en aşağıda köprü üstünden başlayıp, yukarı etaplara doğru çıkıyor. biz en yukardaki etapta dolaşıyoruz, daha sakin bir yer. Ankara standartlarına göre pek fena değil.
yine bekleriz..
sevgiler
gorki