26 Haziran 2007

Pembe Köşk Müzesi



Pembe Köşk, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 1925'ten 1973'te ölümüne kadar yaşadığı halen müze olarak kullanılan binadır. Ankara'nın en eski evlerinden olan Pembe Köşk, Atatürk'ün toplantılarına, 22 Şubat 1927'de gerçekleştirilen Ankara'nın ilk balosuna, sergilere, konserlere ev sahipliği yapmıştır. İnönü Vakfı tarafından Müze-Ev olarak düzenlenmiş, her yıl milli bayramlarda ziyarete açılmaktadır. İnönü ailesine ait eşyalar, madalyalar, resimler, Atatürk ile yemek yedikleri oda, silahlar ve üniformalar sergilenmektedir. Ayrıca İsmet İnönü'nün eşi Mevhibe İnönü'ye ait özel eşyalar, çeyizi, gelinliği, yemek ve yatak odası takımları ve giysiler de özel günlerde ziyaretçilere açılıyor.
Adres. Şehit Ersan Caddesi, No 14. Çankaya.
Posted by Picasa

10 yorum:

pecete dedi ki...

Ankara'dan ne güzel bir esinti gelmiş bizlere... Hoşgelmiş sefa gelmiş... Bu arada ben feci kaçırdım, Devletşah nereye gidiyor???

daimamutfak dedi ki...

Ankaralıyım ama uzun yıllar önce bu müzeyi gezmiştim.Yeniden gezmek lazım.Unutmuşum çoğu seyi Şimdi hatırladım.Pembe köşkün bitişiğinde oturuyor ablam.Bu resimler iyi oldu.Ablama gittiğimde hemen kaçıp gideceğim.Teşekkürler hatırlattığın için.Sevgiler...neriman

gezicini dedi ki...

sevgili peçete,
sen de hoşgeldin, sefalar getirdin. Devletsah bir sure icin Ankara'da idi, şimdi İstanbul'a geri dönüyor.
sevgiler...

sevgili daimamutfak,
müze devamlı açık olmadığı için ben de gezmek için fırsat kolluyordum. ancak yakaladım, gezdik, bilgilendik, fotoğraflar çektim. umarım beğenirsin.
sevgiler
gorki

PERİLİ KÖŞK dedi ki...

HEMEN BURAYIDA NOT ETTİM SEVGİLİ GORKİ ,HARİKASIN...
BENDE HER GECE ,İKİ ÜÇ YIL ÖNCE ALDIĞIM GÜLSÜN BİLGEHANIN (İSMET İNÖNÜNÜ KIZI)YAZDIĞI PEMBE KÖŞKTEN MASALLAR İSİMLİ KİTABI OKUYORUM KIZLARIMA...

butterfly dedi ki...

Selamlar Gezicini:)
Ben bir Ankara'lı olarak bunca zaman hiç Pembe Köşk'e gitmediğim için hayıflandım doğrusu. En kısa zamanda fırsat yaratıp görmek isterim.
Bizimle köşkün bu güzel fotoğraflarını ve öyküsünü paylaştığın için teşekkürler...
Sevgiler:)..
aslı

gezicini dedi ki...

sevgili periliköşk,
ben de bu kitabı bilmiyordum, teşekkür ederim. listeme yazdım!
sevgiler
gorki

sevgili butterfly,
Pembe Köşk her zaman açık olmuyor, milli bayramlarda açık. 23Nisan/19Mayıs/30Ağustos/29Ekim dönemlerinde açılıyor periyodik olarak.
ziyaretin için teşekkür ederim.
sevgiler
gorki

Ayris dedi ki...

Merhaba gezicini,
Bir süredir blogunu takip ediyorum ve o günden beri de "ben de Ankaralıyım diye ortalıkta dolanıyorum" diye söyleniyorum. Adını duymadığım, nerede olduğunu bilmediğim ya da duyduğum fakat görmediğim yerleri senini sayende tanıyorum ve şimdiden Ankara'ya bu gidişimde (şu anda Tokat'tayım) gezeceğim yerlerin planını yapmış durumdayım. Teşekkürler.

gezicini dedi ki...

sevgili ayris,
ben de devamlı gezmiyorum aslında. ev ve iş ile uğraşmam gerekiyor. bazen fotoğrafları çekip sonra yazıyorum, bazen de araştırıp gidiyorum bakıyorum neymiş diye.
gideceğin yerler için ufak bir katkım olduysa, ne mutlu bana!
sevgiler
gorki

Deniz dedi ki...

Mevhibe İnönü ile ilgili bir kitap okumuştum, sanırım torunu Güsün Bilgehan yazmıştı. O kitaptan ve Mevhibe İnönü'nin giysilerinden çok etkilenmiştim. Bu müzeyi gezmedim. En yakın zamanda gezmeliyim. Mevhibe hanımın zerafeti hayran olunmayacak gibi değildir. Paşanın bu denli başarılı olmasının bir nedeni de, evdeki düzenden ve evliliğinin saygınlıdır kanımca... Pek faydalı bir yazı oldu benim için :)

gezicini dedi ki...

sevgili Deniz,
bu kitabı ben de yeni öğrendim, bilmiyordum. Müzeyi gezdikten sonra ben de tarih konusunda eksik olduğumu düşündüm. evdeki eşyalar da çok zarif gerçekten.
sevgiler
gorki