8 Haziran 2007

Askıda Ekmek

Yıldız 4. Caddedeki fırından ekmek almaya uğradım. Tam o sırada gördüm o yazıyı : ' Askıda Ekmek Var' . Bir an durdum ve düşündüm. İkinci gelişimde aynı yazı yine asılıydı. Girdim, ekmek aldım ve ben de askıya ekmek bırakmak istiyorum dedim. Bir ekmek parası daha ödedim, defter açıldı, listeye bir ekmek daha eklendi. İsteyen birisi gidip askıdan ekmek almak istediği zaman alabilecek. Eğer siz de katılmak isterseniz, Yıldız 4. Cadde üzerindeki, Gümüşhane Ana Ekmek fırınına uğrayın derim.

gezicini notu. 'askıda kahve/ un caffe, un sospeso', bir İtalyan adeti. buraya Mine Kırıkkanat'ın Vatan gazetesinde yazdığı yazıyı ekliyorum .
Napoli'nin bir kenar mahallesinde, bir mahalle kahvesiydi. Sevgili ve kadim okurum Bilgin Eryüksel'in yolu da o gün, o mahallenin o kahvesine düşmüştü. Arkadaşlarıyla birlikte 'espresso'larını yudumluyordı. İçeri bir müşteri girdi. Tezgâha yaklaşıp, damalı beziyle;bardakları kurulayan barmene: 'Un caffe, un sospeso...' dedi. İki kahve parası verdi, tek kahve içti ve çıkıp gitti. Barmen, tezgâhın üzerindeki cengele, küçük bir kâğıt parçası astı. Az sonra, iki müşteri girdi içeri. Onlar da: "Due caffe, un sospeso! " dediler, üç kahve parası verdiler, iki kahve içip çıktılar. Barmen, 'askı'ya yine bir küçük kağıt parçası astı."Bizimkiler bir şey anlamamıştı. Birer espresso daha ısmarlayıp, birer sigara daha yaktılar. Bir süre sonra kahveden içeri, havı dökülmüş ceketi ve yorgun papuçlarıyla yoksulluğunu gizleyemeyen bir adam girdi. Tezgâha ilerledi, baktı ve barmene 'Un sospeso, per favore...' dedi. Barmen, bir kahve hazırlayıp koydu önüne yoksul Napolilinin. Adam, dumanı tüten mis kokulu 'espresso'sunu içti ve para ödemeden çıkıp gitti. Barmen ancak o gittikten sonra, askıdaki küçük kâğıt parçalarından birini koparıp aldı, çöpe attı.

16 yorum:

cekirdeksizuzum dedi ki...

Bu hikaye bana da mail olarak gelmişti. Bizde de uygulamaları çok güzel olmuş. Umarım suistimal edilmez ve devam eder.
Sevgiler...

Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Gözlerim doldu...Mine Kirikkanat'im benim, cok severim her yazdigini cok...Vatanini seven, insanlari seven humanizmin hocasidir o...

gezicini dedi ki...

sevgili cekirdeksizuzum,
ben de böyle uygulamaların artmasına taraftarım. inşallah devam eder.
sevgilerimle

sevgili alp&egenin annesi
ben de böyle güzel haraketlerin her zaman devam etmesini isterim. paylaşmak ama kimliğini açıklamamak güzel bir duygu. nice böyle güzel aktivitelere!
sevgiler
gorki

Deniz dedi ki...

Ramazan aylarında real'de de benzeri bir uygulama var. Aldığımız ürünlerden (makarna, yağ, şeker vs. ) bir paketini orada görevlilere teslim ediyoruz, onlar da ihtiyaç sahiplerine iletiyorlar. İhtiyacı olan kişinin gelip fırından alması daha da güzel, böylece sistemin güvenilirliğini de gözlemleme imkanınız olabilir. Çok güzel bir paylaşım bence, keşke her yerde bu tür bir sistem işletebilsek... Tabii, biz o kadar alışmışız ki yaptığımız bağışların başka yerlere gitmesine, hemen aklımıza kötü şeyler geliyor.. benim yani :)

Zamandan Sızan dedi ki...

GÖRKEM ÇOK MUTLU OLDUM..HİKAYESİNİ BİLİYORUDUM AMA UYGULANIYOR OLMASI MEMLEKET İNSANIM TARAFINDAN AYRICA MUTLU OLDUM...ZİRA EKMEK BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE ÇOK ÖNEMLİ YER TUTAR..AKLIMADA BAŞKA BAŞKA ŞEYLER GELDİ ÇOKCA ÖPTÜM SENİ...

gezicini dedi ki...

sevgili Deniz
Realdeki uygulamayı biliyorum, Real marketin uygulamaları beğeniyorum. evet, keşke daha önce yapılan kötü örnekler olmasa..
sevgiler..

sevgili Kıymet,
evet, ekmek bizim kültürümüz için herşeyden daha önemli. keşke heryerde böyle uygulamalar olsa!
sevgiler
gorki

Lapis lazuli dedi ki...

Ben de burada bazi uygulamalar gordugumde hep keske diyorum bizim oralarda da... Ama sonra suistimal edilecegini cok iyi bildigimden denense bile surmeyecegi dusuncesi uzuyor beni. Bazi seylerin olabilirligi hep egitime bakiyor ve bizde yok!

Bu arada gecmis dogumgununu kutlarim Gorkem. Nice seneler sevdiklerinle gonlunce, saglikla gecsin...

gezicini dedi ki...

sevgili cano,
bizim buralarda da keşke daha fazla aktivite olsa, herkes elinden gelenin fazlasını yapsa!
iyi dileklerin için çok teşekkür ederim cano, inşallah sen de sevdiklerinle nice sağlıklı, mutlu günler geçirirsin..
sevgilerimle
gorki

daimamutfak dedi ki...

Çok güzel yazmışsın.Duyarlılık bu işte.Sağol.İtalyanın dışında bizimde adetlerimizden biridir bu.sevgiler.neriman

Devletsah dedi ki...

Gorkiciğim;

Bu uygulamanın aslında çok çok daha gelişmişi Osmanlılarda var. "Fukara taşı" Kentin belli meydanlarında ortasında delik kapaklı bir taş olurmuş. Kapaklı fazla derin olmayan bir küp gibi düşünebiliriz. Yardımda bulunmak isteyenler oraya para bırakırmış. İhtiyaç sahipleri de gidip ihtiyacı kadar olanı yine oradan alırmış. Kimse de o taşı kaldıranın ihtiyaçtan mı yoksa bağış yapmakatan mı kaldırdığını bilemezmiş. Esas mühim olanı ihtiyacı olmayanın bu paraya el sürmemesi imiş. Allah korkusu fukaranın malına göz dikme suçunun büyüklüğü gibi kavramlar ihtiyacı olmayanları bu paradan uzak tutarmış.

Ne güzel değil mi?

O para ile ihtiyacı çocuğunun ayakkabısı ise onu alabiliyor, ekmekse ekmek...

gezicini dedi ki...

sevgili daima mutfak,
bizim de böyle adetlerimizin olması güzel, değil mi?
sevgiler

sevgili Devletşah,
ben böyle bir uygulama oldugunu bilmiyordum, senden öğrendim, sağol. keşke ihtiyacı olan herkes, durumu iyi olanlar tarafından, az da olsa finanse edilebilse. vakıfların verdiği burslar da çok önemli diye düşünüyorum. özellikle de üniversite öğrencileri için.
çok sevgilerimle
gorki

Adsız dedi ki...

merhaba,
bu yazıyı okumuştum ve türkiyede ekmek ile yapılabileceğini düşünmüştüm, hayata geçirilmiş olması çok güzel, sevgiler, yeliz

gezicini dedi ki...

sevgili yeliz
öncelikle zyaretin için teşekkür ederim. ben de önceden haberler okumuştum ama uygulanan bir fırın daha önce görmemiştim. bu yüzden ilgimi çekti.
sevgiler
gorki

Adsız dedi ki...

Erenköy istasyonundaki fırında da var askıda ekmek. Beyaz tahtaya yazılıyor.
Çok güzel bir uygulama
Sevgileer

si-men dedi ki...

bu yazıyı ilk okuduğumda dokunmuştu hala da dokunur içimden Türkiyede yapılsın diyerekten geçirmiştim ama sonuçlarının aynı yönde olmyayacağını düşünerekten vazgeçmiştim, ben de bu uygulamayı ilk olarak 4. caddedeki değil de diğerinde görmüştüm, sancak tarafında olanda, hemen sevinip askıda ekmek nedir demeden "cevizli ekmek" bırakmıştım. 2Gün sonra gittiğimde "askıdaki ekmeğimi" alan kşinin çok sevindiğini söyledi, normal ekmek beklerken şansına cevizli çıkması onu çok mutlu etmiş, eşi cevizi çok severmiş meğersem. Duaları alıp bunu arada sırada yapıyorum.

gezicini dedi ki...

sevgili zeya
erenköy'de de olması ne kadar güzel.. beyaz tahta fikri de çok güzelmiş..
sevgiler
gorki

sevgili si-men
ben ne zamandır oradan geçemiyorum, uygulama halen devam ediyor demek ki.
tekrar geçmeliyim oralardan.
çok sevgilerimle
gorki